Spring naar de content

Column Mooi Bernhoven: Vrijwilligers

Geplaatst: woensdag 17 mei 2017

Eens per maand geeft de communicatie-afdeling van Bernhoven een kijkje hun keuken. Deze tekst is geschreven door Karel Bruinsma, coördinator patiëntencommunicatie.

Bernhoven prijst zich gelukkig met 185 vrijwilligers. U leest het goed: 185! Kenmerk van vrijwilligerswerk is de toegevoegde waarde. In het geval van Bernhoven dus met name de toegevoegde waarde voor de patiënt. Het betekent dat de normale gang van zaken en werkzaamheden dus gewoon door moet kunnen gaan, ook op het moment dat er geen vrijwilligers zijn. En dat is natuurlijk ook een redelijk uitgangspunt. Immers, een vrijwilliger kan en mag niet een betaalde arbeidsplaats bezetten. Daar wordt goed op gelet, zowel door het bestuur van de Stichting Vrijwilligers Bernhoven als door Bernhoven als werkgever.

Maar wat zou het kaal worden in het ziekenhuis als al die vrijwilligers er niet meer zouden zijn. Als u niet meer wordt begroet door een gastvrouw of –heer in de hal aan wie u kunt vragen waar poli X of afdeling Y is. Als die goedgemutste chauffeur van de golfkar u niet meer dat hele eind van de parkeerplaats naar de hoofdingang brengt. Of als u de troostende arm van een van onze metgezellen moet missen die met u meegaat als u helemaal alleen naar het ziekenhuis komt. Of de gastvrouw die u welkom heet met een kopje koffie tijdens een van de diverse lotgenotenbijeenkomsten in het ziekenhuis. Of de pianist wiens troostende of vreugdevolle klanken u moet missen als u in de middag onze hal betreedt.  O ja, natuurlijk, u kunt altijd nog terecht bij de dokter of de verpleegkundige en ja natuurlijk krijgt u dan de best denkbare zorg. Dat is immers het bestaansrecht van Bernhoven. Maar ik weet zeker dat Bernhoven er toch wel een klein beetje anders uit zou zien zonder die 185 vrijwilligers die zich iedere dag opnieuw inzetten. Nee aan zorg zult u niets tekort komen. Maar het zou toch net zijn of de zon iets minder kleurrijk schijnt. En dat geldt niet alleen voor onze gasten. Ook onze medewerkers zullen de vrijwilligers missen. Want hun toegevoegde waarde zorgt er voor dat onze dokters en verpleegkundigen hun  werk met net ietsje meer kleur en passie kunnen blijven doen.  Wij buigen diep voor onze vrijwilligers!