Spring naar de content

Column voor Mooi Uden: Aubade

Geplaatst: donderdag 12 januari 2017

Ieder maand verschijnt een column over Bernhoven van communicatiemedewerker Karel Bruinsma in Mooi Uden, de lokale krant van Uden. Onderstaande column werd gepubliceerd op 17 december 2016 en laat zien wat de vleugel in de hal van Bernhoven kan betekenen voor mensen.

Ik zit ’s morgens even in overleg met mijn collega van PatiëntService in de hal als we plotseling de klanken van de piano horen. We zijn een beetje verbaasd. Huisregel is namelijk dat de piano          ’s middags vanaf 14.30 uur wordt bespeeld door een vaste groep vrijwilligers. Als we om de hoek van de deur kijken, zien we een ons onbekende mijnheer achter de vleugel een variatie van Mozart spelen.

Een mevrouw hangt aandachtig luisterend over het zwart spiegelend oppervlak. Een collega van de receptie weet wat er aan de hand is. “Mijnheer kwam vragen of hij even een muziekje mocht spelen voor zijn vrouw. Hij heeft namelijk net een goed bericht gekregen. Ik kon hem dat verzoek niet weigeren.” Nee natuurlijk niet. Iedereen in de buurt is ontroerd als ze dit verhaal horen. Ik wandel richting piano en blijf een beetje op afstand luisteren. Mijnheer is trouwens een geoefend speler, dat hoor je meteen. Als de laatste tonen wegsterven, zeg ik tegen mevrouw dat ik heb gehoord dat haar man haar even een aubade wilde brengen. “Ja we komen net bij de dokter vandaan en mijn man heeft een goede uitslag gekregen.”

Mijnheer sluit de piano af en mengt zich in ons gesprek. Hij vertelt dat hij voor verschillende klachten en onderzoeken in het ziekenhuis is geweest. “Dat was zeker spannend. En nu heb ik zojuist te horen gekregen dat het allemaal goed is.” Hield u rekening met minder goede berichten is mijn vraag. “Je weet het niet, maar er gaat natuurlijk wel van alles door je hoofd. Je kunt je voorstellen dat de opluchting groot is als je dan hoort dat alles uiteindelijk toch weer goed komt.” Natuurlijk, dat kan iedereen zich voorstellen. Mijnheer en mevrouw kunnen de toekomst samen weer zonnig tegemoet zien. Alle reden dus om de emoties even via de muziek een uitweg te geven. Dat is ook de kracht van muziek. Waar woorden tekortschieten, spreekt muziek een taal die iedereen verstaat. Ik feliciteer mijnheer en mevrouw met deze blijde dag. Zij kunnen het ziekenhuis met een glimlach verlaten. Dat gunnen we uiteindelijk iedereen.