Spring naar de content

Zondagsvieringen voortaan live op tv te volgen dankzij steun van de ‘Vrienden’

Geplaatst: dinsdag 25 oktober 2016

Op zondag 23 oktober vond een opmerkelijke primeur plaats in Bernhoven. De wekelijkse viering op zondag werd voor het eerst uitgezonden via het scherm op de bedsideterminal, de computer die aan ieder bed in Bernhoven is verbonden.

Deze vieringen kunnen worden bijgewoond door patiënten (en hun familie). Maar niet iedere patiënt kan lijfelijk bij de viering aanwezig zijn. Juist onder deze categorie patiënten leefde al langer de wens om de viering dan in ieder geval via de bedsideterminal vanuit het bed te kunnen volgen.

Wat maakt onze viering anders? Een viering wordt bepaald door wie er naar kijken. In dit geval zijn dat onze patiënten. De focus in de viering is wat ziek zijn voor iemand betekent en hoe je hiermee kunt omgaan, ook vanuit het perspectief van zingeving en religie. Daarin onderscheidt zich deze viering van andere vieringen op televisie. Na de viering werden meerdere mensen gevraagd hoe zij het hadden ervaren dat zij de viering op de kamer konden zien. Een patiënt verwoordde het met: ‘Het gaf me de mogelijkheid even mijn zorgen los te laten.’

Dit project is mede gefinancierd door allerlei giften, onder andere door De Vrienden van Bernhoven. Maar het is ook tot stand gekomen doordat meerdere mensen er hard voor hebben gewerkt, waaronder ICT. Het team geestelijke verzorging dankt iedereen die heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de videoverbinding!

De uitzending kan worden gevolgd op het laatste tv-kanaal, iedere zondag van 10.15 tot 11.15 uur.