Spring naar de content

Buideldoeken

Op de couveuse- en kraamafdeling van Bernhoven wordt het buidelen (huid-op-huid contact tussen de pasgeborene en de ouder) gestimuleerd. Hierbij zijn buideldoeken een fijne aanvulling.

Bij het buidelen zit de moeder of vader in een stoel of ligt op bed, waarbij de baby, bloot of met alleen een mutsje op en een luier aan, op de huid (borst) van de ouder wordt gelegd. Een welkome aanvulling hierbij is een buideldoek. Door gebruik van de buideldoek is de baby strakker ingestopt waardoor het buidelen aangenamer is voor zowel het kind als de ouder. Daarnaast is deze doek veilig in gebruik en makkelijk en snel te verwijderen in geval van nood wat vooral op de couveuse afdeling van belang is.

Buidelen heeft veel positieve effecten, zo zorgt het voor rust bij de baby en de ouder, beschermt het de baby tegen infecties, stimuleert het de band tussen ouder en kind, heeft het een grotere kans op een succesvolle start van de borstvoeding en zorgt buidelen ervoor dat de vitale functies van de baby zoals de temperatuur, hartactie en ademhaling stabieler zijn tijdens het buidelmoment. En dat is extra belangrijk bij deze kwetsbare doelgroep.