Spring naar de content

Dekentjes voor overleden kindjes

Op 5 november 2018 overleed Martien van Hout. Martien was jarenlang op velerlei fronten actief als vrijwilliger in Bernhoven. Martien droeg Bernhoven in zijn hart. Het was dan ook zijn wens om in plaats van bloemen aan de mensen die zijn uitvaart zouden bijwonen een financiële bijdrage te vragen die bestemd moest worden voor een bijzonder project van zijn ziekenhuis. “Ik zou heel graag willen dat we iets kunnen betekenen voor kindjes in het ziekenhuis”, luidde heel specifiek Martiens wens.

Zijn wens is vervuld. In overleg met de kraamafdeling besloten de nabestaanden van Martien om de opbrengst van de donaties bij zijn uitvaart te besteden aan het ontwikkelen van dekentjes voor overleden kindjes. Jolanda van de Sande werkt als interieurverzorgster in Bernhoven. Ze is ook handig met naald en draad en was bereid om de dekentjes te maken. “Het was best een klus, maar ook ontzettend mooi om te doen”, zegt Jolanda.

Verloskundige Silvia van Nisselrooij is dankbaar en ontroerd door dit initiatief. “De begeleiding van een bevalling waarbij je weet dat het kindje dood geboren zal worden is een intensief proces. Het vraagt enorm veel, in de eerste plaats van de ouders maar ook van de zorgverleners. We hebben bewust voor twee dekentjes gekozen. In het binnendekentje wordt het kindje gelegd. Vervolgens wordt het buitendekentje hieromheen gewikkeld. Wanneer afscheid moet worden genomen blijft het binnendekentje bij het kindje. Het buitendekentje krijgen de ouders mee als tastbare herinnering aan hun kindje.”

Bernhoven, met name de kraamafdeling, is Martien en de familie Van Hout dankbaar voor dit prachtige gebaar. Voor de familie Van Hout was het bezoek aan de afdeling en de presentatie van de dekentjes een bijzonder moment, helemaal zoals Martien het gewenst had.