Spring naar de content

"Zo kan Jelle zich toch vrij bewegen"

Jelle van Dijke heeft een meervoudige handicap. Een handicap die maakt dat hij, dat als hij naar het ziekenhuis gaat, niet in een gewoon kinderbed kan slapen. Zijn ouders vertellen waarom ze zo blij met het bijzondere Luna-bed dat dankzij de Vrienden van Bernhoven aangeschaft kan worden.

"Wat Jelle voor kind is? Vrolijk. Actief. Ondeugend. En graag onder de mensen", vertelt Arnoud van Dijke over zijn zoon van 9. Gewoon als ieder ander kind, zou je denken, maar Jelle is geen kind als ieder ander kind. Hij heeft een zeldzame chromosoomafwijking en is daardoor meervoudig gehandicapt en rolstoelafhankelijk. Met een loophulpmiddel kan hij zich voortbewegen, maar hij kan bijvoorbeeld niet praten, hij stoot kleine klankjes uit. Zo communiceert hij met zijn omgeving. En het is ook zijn manier om de mensen die hij tegenkomt te groeten.

Al vanaf zijn prilste bestaan komt hij bij Bernhoven. Moeder Angèle: "Hij komt al heel lang bij kinderarts Gordon Slabbers en fysiotherapeute Christel van IJsseldijk. Ook is hij regelmatig opgenomen op de kinderafdeling. Nu is Jelle een beweeglijk kind. Een jaar of anderhalf geleden begonnen we te merken dat de huidige kinderbedjes eigenlijk te laag voor hem zijn. Zijn verstandelijke niveau maakt dat je niet tegen hem kunt zeggen: je moet stil blijven liggen. En je kunt ook niet 24 uur per dag bij hem zijn." In het UMC St. Radboud maakten Angèle en Arnoud kennis met het bed Luna. Een bed met hoge zijkanten die als ‘deuren’ fungeren. Doordat die deuren helemaal open kunnen, kunnen de verzorgers goed bij de patiënt. En door de hoogte van de deuren kan de patiënt er niet uitvallen. Ze vonden het een uitvinding voor hun Jelle! Arnoud: "Jelle is het gezicht geweest van een sponsoractie van het Ronald Mc Donald Kindervallei in Valkenburg, dat ook een Luna-bed heeft aangeschaft. Daarover raakten we in gesprek bij Bernhoven. Zo werd het idee geboren om er een project van de Vrienden van Bernhoven van te maken. Een project dat Henk en Anja van den Broek van Hullie Speelboerderij nu mede mogelijk hebben gemaakt door het organiseren van sponsordiner "Hullie vur Hullie". We zijn er ongelooflijk blij mee. En met het enthousiasme waarmee Henk en Anja ermee aan de slag zijn gegaan. Zo kan een kind als onze Jelle straks veilig naar het ziekenhuis, terwijl hij zich toch vrij kan bewegen."