Spring naar de content

Schenking uit een nalatenschap

Een testament op laten maken, het is iets wat we allemaal het liefst voor ons uitschuiven. Toch is het goed om er tijdig over na te denken. Wellicht wil je een goed doel in jouw testament opnemen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de Stichting Vrienden van Bernhoven via een erfstelling of een legaat te begunstigen. Je kunt jouw nalatenschap een specifieke bestemming geven. Omdat Stichting Vrienden van Bernhoven een ANBI-status heeft, behoeft er geen erfbelasting te worden afgedragen en komt jouw nalatenschap voor 100% ten goede aan projecten in Bernhoven. 

Nalaten

Wil je iets waardevols doen met je nalatenschap en gun je jouw dierbaren de allerbeste zorg? Goede zorg die gewoon dichtbij huis beschikbaar is? Neem dan de stichting Vrienden van Bernhoven op in je testament. In je testament leg je vast wat er met je erfenis gebeurt na je overlijden. In je testament kun je kiezen uit twee vormen: een legaat of een erfstelling.

Een erfstelling

Bij een erfstelling neem je de Stichting Vrienden van Bernhoven in jouw testament op als erfgenaam. Je bepaalt zelf welk percentage van jouw bezittingen voor de Stichting bestemd is. In de praktijk zal een goed doel een nalatenschap altijd ‘beneficiair’ aanvaarden. Door deze manier van aanvaarden is het goede doel niet met zijn eigen vermogen aansprakelijk voor de schulden van de nalatenschap.

Een legaat

Wil je een bepaald geldbedrag, een huis, een stuk land of een waardevol schilderij uit uw erfenis nalaten, dan heet dat een 'legaat'. De ontvanger van dat legaat heet 'legataris'. Deze is niet aansprakelijk voor eventuele schulden uit een erfenis. Bij een legaat staat in het testament precies omschreven wat of voor welk bedrag jij de Stichting Vrienden van Bernhoven ondersteunt.

Belasting

Goed om te weten is dat bij nalatenschap aan een goed doel, deze geen erfbelasting hoeft te betalen. Normaal gesproken moet er over een nalatenschap belasting betaald worden, zogeheten erfbelasting. Dat geldt niet voor de Stichting Vrienden van Bernhoven. Onze stichting is namelijk een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Jouw gift is daarom vrijgesteld van belasting. Jouw geld komt voor 100% ten goede aan de stichting en haar werk. Allemaal zaken die het verblijf in Bernhoven net iets aangenamer maken.

Vragen en informatie

Meer informatie kun je lezen in onze brochure Nalatenschap. Vraag de brochure Nalatenschap aan. Je ontvangt dan de brochure zo snel mogelijk thuis.