Skip to Content

Walker

De Walker is een apparaat dat gebruikt wordt bij het laten bewegen van patiënten op de IC. Tijdens het verblijf op de IC vermindert namelijk de spiermassa van een patiënt globaal met drie procent per dag. Dat is zo’n 20 procent per week! Als de zenuwen van een patiënt ook nog zijn aangetast, gaat het nog harder en kan iemand na een week al zo verzwakt zijn dat hij al niet meer kan zitten. Aan bed gekluisterd zijn, is funest. Voor lichaam maar ook voor geest. Bovendien is aangetoond dat patiënten korter op de IC verblijven als we hen sneller in beweging brengen.

Het is daarom heel belangrijk dat IC patiënten zo snel mogelijk starten met bewegen om zoveel mogelijk spiermassa te behouden. De zogeheten Walker kan hierbij helpen. Door gebruik te maken van een Walker, kan de patiënt met veiligheidsbanden in een staande positie worden gezet. Dankzij de veiligheidsbanden is het risico op vallen verwaarloosbaar. Bovendien gebeurt dit altijd onder supervisie van de zorgmedewerkers.

De Walker kent een hoog-laagfunctie die de patiënt helpt bij het opstaan en gaan zitten. Daarbij wordt de patiënt optimaal ondersteund. Tegelijkertijd worden de spieren geactiveerd. Het gebruik van de Walker voorkomt ook nog eens een te zware lichamelijke belasting voor fysiotherapeut en verpleegkundige. De Walker maakt het tillen van een patiënt namelijk veel makkelijker voor de hulpverleners.