Skip to Content
11
juli
2023

‘Als we met de stichting lokaal iets kunnen teruggeven, dan vinden we dat mooi.’

Mede dankzij Stichting Vinylplaatjes van Patrick van der Heijden uit Vorstenbosch kunnen de Vrienden van Bernhoven Muziek op de IC laten klinken. Een verhaal van lokaal voor lokaal.

“Ik heb twintig jaar op de effectenbeurs gewerkt. De beurs is een stressvolle en competitieve omgeving, je moet voortdurend áán staan en het voelde voor mij vooral de laatste jaren als een wedstrijd zonder einde. Op een gegeven moment besloot ik: ik wil meer rust. Heb daarom bewust gekozen om parttime nog wel betrokken te blijven bij een beurshandelsbedrijf in Amsterdam maar dan in een begeleidende rol voor junior traders, en daarnaast op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Die uitdaging, dat werd Stichting Vinylplaatjes, het doel Muziek op de IC, een project van de Vrienden van Bernhoven. Patiënten die dat willen kunnen op de IC via een tablet naar muziek luisteren. En één keer per maand is er een optreden van Stichting MuzIC. De gedachte achter het project: muziek kan pijn en angst verminderen, zo is onderzocht. Hierdoor is er minder medicatie nodig. Dat sprak mij aan.

Wat mij ook aansprak: Bernhoven is een streekziekenhuis. Ik vind het belangrijk dat wat Stichting Vinylplaatjes doet dicht bij de mensen hier staat; zíj zijn het tenslotte die de realisatie van het goede doel mede mogelijk maken. Dus zij moeten er een gevoel bij hebben. En iedereen heeft wel op de een of andere manier met Bernhoven te maken, of te maken gehad. Ikzelf ook, ik ben er weleens geweest en mijn kinderen zijn er geboren.

Hoe het werkt: in Heeswijk-Dinther heeft Stichting Vinylplaatjes een winkel waar we vinylplaten verkopen, zowel nieuwe en tweedehands, tevens verkopen we ook online via verschillende platformen. De opbrengst daarvan, minus de kosten die ik zo laag mogelijk probeer te houden, gaan naar Muziek op de IC en andere projecten binnen Bernhoven, ik hoef er zelf niets aan te verdienen. Op die manier wil Stichting Vinyplaatjes de projecten ieder jaar structureel ondersteunen. Het doel is om de winkel uitsluitend met vrijwilligers te runnen en ik ben dan ook blij dat recent Theo Venrooij uit Heesch is begonnen als vrijwilliger in de winkel. Theo is een enthousiaste muziekliefhebber met heel veel kennis van vinylplaten die graag zijn steentje wil bijdragen aan het goede doel dat hem erg aansprak, dus een perfecte match.

Wat we er heel leuk aan vinden: mensen die platen komen kopen of, soms gratis, brengen hebben daar meestal een verhaal bij en dat levert vaak bijzondere gesprekken op, ook dat is verbinding. Als we met de stichting lokaal iets kunnen teruggeven, dan vinden we dat mooi. Dat is waarom we dit doen.’

Patrick van der Heijden, Stichting Vinylplaatjes

vinylplaatjes.nl

Deze pagina delen op