Skip to Content

Geven na je leven

Een testament laten opmaken, het is iets wat we vaak het liefst voor ons uitschuiven. Toch is het goed om er op tijd over na te denken en mee bezig te gaan. Want wat je nalaat kun je een speciale bestemming geven. Misschien wil je een goed doel in jouw testament opnemen, zoals Stichting Vrienden van Bernhoven? Zo kun je na je overlijden bijdragen aan de best mogelijke zorg voor onze patiënten.

Nalaten

Wil je iets waardevols doen met je nalatenschap en gun je jouw dierbaren de allerbeste zorg? Zorg die gewoon dichtbij huis beschikbaar is? Neem dan de Stichting Vrienden van Bernhoven op in je testament. In je testament leg je vast wat er met je erfenis gebeurt na je overlijden. In je testament kun je kiezen uit twee vormen: een erfstelling of een legaat.

Een erfstelling

Bij een erfstelling neem je de Stichting Vrienden van Bernhoven in jouw testament op als erfgenaam. Je bepaalt zelf hoeveel (welk percentage) van jouw bezittingen voor onze stichting bestemd zijn. In de praktijk zal een goed doel een nalatenschap altijd ‘beneficiair’ aanvaarden. Dit betekent dat het goede doel niet aansprakelijk is voor de schulden van de nalatenschap.

Een legaat

Wil je een bepaald geldbedrag, een huis, een stuk land of een waardevol object uit uw erfenis nalaten? Dan noemen we dat een ‘legaat’. De ontvanger van dat legaat heet de ‘legataris’. Zijn er schulden uit een erfenis? Dan is de legataris daar niet aansprakelijk voor. Bij een legaat staat in het testament precies omschreven met wat of voor welk bedrag je Stichting Vrienden van Bernhoven ondersteunt.

Belasting

Geef je na je overlijden een deel van je nalatenschap een goed doel? Dan is het goed om te weten dat dit goede doel geen erfbelasting hoeft te betalen. Normaal gesproken moet er over een erfenis belasting betaald worden, de zogenoemde erfbelasting. Dit geldt niet voor Stichting Vrienden van Bernhoven. Onze stichting is namelijk een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Jouw gift is daarom vrijgesteld van belasting. Het geld dat jij ons wilt schenken, gaat dus voor 100 procent naar de stichting en haar werk.

Vragen en informatie

Heb je een vraag of wil je verder lezen? Meer informatie vind je in onze brochure ‘Nalatenschap’. Deze vraag je heel gemakkelijk aan door onderstaand formulier in te vullen. Je ontvangt dan de brochure zo snel mogelijk thuis.

Aanvragen brochure Nalatenschap

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. We gebruiken deze alleen voor het doel waarvoor je de gegevens invult. Alle gegevens die je hier invult versturen we beveiligd (versleuteld). Hiermee zorgen we ervoor dat je gegevens niet door anderen ingezien kunnen worden. Of dat je gegevens door anderen worden misbruikt.